Virksomhedens hjemmeside er ubestridt et af de vigtigste markedsføringsredskaber i dag.

Websitet skal ses som kernen i den digitale kommunikation med kunder, samarbejdspartner og den øvrige omverden. Det er fra denne platform at virksomheden har mulighed for at fremvise sin profil, informere, engagere og sælge sine produkter eller tjenesteydelser. Derfor kan det undre, at vi i denne digitale verden fortsat møder virksomheder og organisationer der nedprioriterer deres hjemmeside – herunder web designet.

Vi har stået bag udviklingen af mange hjemmesider, og kunderne spørger os ofte om hvad vi opfatter som en god hjemmeside? Det kan der være mange bud på, da også web design kan være præget af mode, personlig smag og overbevisning. Men for os er det grundlæggende en kombination af en god front-end og en god back-end – dvs. hvad du møder både “foran” og “bagved” hjemmesiden. Her vil jeg udelukkende fokusere på front-end delen i form af designet af hjemmesiden, selv om det mange gange hænger nøje sammen.

Enhver virksomhed eller organisation er som udgangspunkt helt unik, og står over for forskellige mål og strategiske udfordringer i markedet. Formålet med en hjemmeside kan være forskellig, men det gælder grundlæggende om at adskille sig fra sine konkurrenter – og her er hjemmesiden et stadigt vigtigere redskab.

Selv om en virksomhed eller organisation skal sørge for at differentiere sig, er der nogle basale fællestræk for de bedste hjemmesider. Det vil jeg fremhæve i disse 10 tips til et godt design af hjemmesider. Nogle tips kan måske virke lidt banale i dag, ikke desto mindre ser vi alt for ofte hjemmesider der ikke følger dem – selv hos større virksomheder.

 

slide 1

1) HOVEDBUDSKABET SKAL FREM

Du har kun ganske få sekunder til at gøre de besøgende interesseret i din hjemmeside. Det vigtigste budskab skal derfor serveres interessant og tydeligt, og der hvor de fleste kigger allerførst – nemlig øverst til venstre på forsiden eller landingpagen. Brugerne kigger i et “Z” forløb, og prioriteringen i designet på hjemmesiden skal derfor være opbygget herefter. For mange budskaber stjæler fokus fra hinanden, og får siden til at fremstå rodet og uoverskuelig.

De vigtigste budskaber skal altid være “above the fold” – dvs. i den øverste del af hjemmesiden. Hvis brugeren skal scrolle ned for at finde hovedbudskaberne, risikerer du at de falder fra. Af samme grund skal man i bredden holde sig inden for de mindste skærmstørrelser, hvilket igen er blevet mere interessant i takt med den stigende interesse for notebooks, tablets og smartphones.

Med et godt budskab – der kan ses af alle – køber du værdifuld tid og de besøgende vil undersøge hjemmesiden nærmere.

 

slide 2

2) GØR DET TYDELIGT HVAD HJEMMESIDEN DREJER SIG OM

De besøgende skal hurtigt kunne forstå hvad hjemmesiden handler om og hvem der står bag den. Hvad vil du med siden – og hvad “sælger” du? Er det overhovedet den rigtige side som den besøgende er havnet på? Kend din målgruppe og hvad de forventer af en professionel hjemmeside. Vær samtidig ærlig om hvem I er og hvad I står for. Det nytter ikke noget at “blæse” en hjemmeside/virksomhed op til noget som I ikke er – det vil hurtigt blive afsløret, og I vil fremstå utroværdige.

De besøgende må ikke blive distraheret af intetsigende grafik, flash eller andre larmende elementer. Der skal ikke eksperimenteres for meget med ukonventionelle løsninger, som forvirrer mere end de gavner. Selv om designeren påstår at et logo i bunden kunne være spændende og anderledes, så gør det afkodningen mere besværlig for modtageren.

En svag profil eller identitetsløs hjemmeside, som måske er baseret på en standard template, kan være svær at afkode for den besøgende. Derudover risikerer du andre firmaer har benyttet den samme template. Det ville være rigtigt kedeligt hvis det var den primære konkurrent.

 

slide 3

3) ENKELT OG IMØDEKOMMENDE DESIGN

Farver, design og billeder skal tilpasses målgruppen. Det er ofte det enkle der virker bedst, men det kan også være det sværeste at udføre i praksis. Luft i designet giver ro på hjemmesiden som appellerer ubevidst til de fleste. Det viser stor selvsikkerhed og overskud i designet at give plads til “white space” – at man ikke nødvendigvis behøver plastre hver eneste millimeter til med grafik eller tekst. Luft i designet giver langt bedre mulighed for at disponere siden. Således vil det vigtigste budskab dominere, mens der samtidig er mulighed for at give sekundære budskaber plads længere nede på siden.

Der skal være en rød tråd i designet. Det skal hænge sammen gennem hele hjemmesiden. En god forside eller landingpage skal følges op på de øvrige sider. Den besøgende må aldrig være i tvivl om hvilken hjemmeside de befinder sig på. Som tidligere nævnt er det vigtigt at tage udgangspunkt i målgruppens univers, og ikke nødvendigvis i egen personlige smag eller præferencer – medmindre den er sammenfaldende med din målgruppe.

En god kvalitet på billeder er essentielt, men ofte et nedvurderet element på professionelle hjemmesider, når den først er blevet sat op og i drift. Her er der mulighed for positivt at skille sig ud fra konkurrenterne med enkle midler.

 

slide 4

4) TYPOGRAFIEN SKAL VÆRE NEM AT LÆSE

Tekst (og indhold) er mindst lige så vigtigt som grafik på en professionel hjemmeside. Det er afgørende at den er nem at læse på skærmen. Internettet sætter nogle begrænsninger i forhold til valg af skrifttype, hvis man skal være sikker på at flest mulige besøgende kan se det ordentligt. P.t er der omkring 15 standard skrifttyper at vælge imellem, og nogle er bedre end andre på skærmen.

Det er i dag muligt at lave skriftstyring på hjemmesider så der kan anvendes specielle skriftyper. Dermed kan der anvendes en corporate font. En konsistent og klar visuel identitet som går helt ud i valg af skrifttyper, højner en hjemmeside betydeligt. Dog er det fortsat fornuftigt, kun at holde sig til skriftstyring af overskrifterne, så siden ikke bliver tung at loade.

 

Slide 5

5) TYDELIG CALL-TO-ACTION

Hvad enten siden bruges som kommunikationsplatform, salgskanal eller andet så er det essentielt at der er tydelig call-to-action design på hjemmesiden. Hvad vil du gerne have de besøgende til at gøre på hjemmesiden – og hvad skal der til for at få dem til at klikke videre?

Der må samtidig ikke være for mange valgmuligheder. En side med mange call-to-actions kan virke uoverskueligt for brugeren

Tests med forskellig tekst og grafik kan være en god måde at finde frem til hvad der virker for lige jeres side. Det er nogle gange overraskende hvad en anden farve eller rigtigt ordvalg kan gøre for klikraten.

 

slide 6

6) BRUGERVENLIGHED

Brugervenlighed er essentielt for at din hjemmeside bliver god. Det skal være nemt at navigere rundt på hjemmesiden. Den besøgende skal hurtigt finde frem til informationerne. Som udgangspunkt bør der aldrig være mere end 3 klik til den ønskede information. Det indebærer en logisk opbygning af menustrukturen, hvor alle niveauerne er tænkt godt igennem. Er det nødvendigt med et ekstra niveau, eller kan du gøre det smartere? Større sider kan med fordel benytte sig af en søgefunktion.

Tydelige knapper, og gerne med en “hoover effekt”, der fortæller, at det er et link, du bevæger musen henover, hjælper brugeren med at orientere sig og komme igennem siden på en hensigtsmæssig måde. De tydelige knapper og nem navigation er blevet endnu mere aktuelt i forbindelse med det stigende salg af små bærbare pc´er, tablets og smartphones. Skærmene er mindre, og kræver derfor mere af web designet, medmindre man vælger at lave skærmtilpassede sider til de forskellige platforme.

Responsive web design er blevet en vigtig del af en god hjemmeside. Med et responsive webdesign sikrer du at hjemmesiden fungerer optimalt på både telefoner, tablets og almindelige computere. Hjemmesiden tilpasser sig automatisk til skærmens størrelse. Grafik og billeder flytter sig og skaleres op eller ned. Læs mere om responsiv web design her.

 

slide 7

7) TYDELIGE KONTAKTOPLYSNINGER

Hvis hjemmesiden gør sit job og vækker interesse, kan det næste skridt fra den besøgendes side være et ønske om at kontakte virksomheden for at få mere at vide. Her er det vigtigt at kontaktoplysningerne er meget tydelige. På mange hjemmesider er det fortsat kontaktoplysninger og oversigten over medarbejderne der er mest besøgt.

Det giver tryghed at det er tydeligt hvordan man kan kontakte virksomheden. En god fornemmelse af at der er mennesker bag en hjemmeside. Det er samtidigt en god ide at fortælle historien om virksomheden – på en underside eller i bunden, så en potentiel kunde kan få en bedre fornemmelse af samarbejdspartneren.

 

slide 8

8) SOCIAL MEDIER

Mange virksomheder og organisationer har taget de sociale medier til sig. Facebook, Youtube, Twitter, Instagram, Pinterest, LinkedIn, etc. er blevet vigtige elementer i kommunikationen med omverdenen. Det er selvfølgelig vigtigt at virksomhedens tilstedeværelse på sociale medier indgår som en naturlig del af web designet. Det skal være nemt at følge virksomheden på de sociale medier. På den måde udnyttes medierne optimalt. Der er ingen tvivl om at der er en god synergieffekt i at være til stede på flere medier. Herved får man mulighed for at påvirke flest mulige i målgruppen.

 

slide 9

9) TEST DIT DESIGN AF HJEMMESIDEN

Et godt og professionelt webdesign bliver kun optimalt hvis det testes af dem det er rettet imod. Hvad der var ideelt set fra designerens side, er ikke nødvendigvis den rigtige ide når det kommer til den praktiske brug af hjemmesiden. Test af web design kan foretages på mange niveauer. Det behøver ikke nødvendigvis at være super videnskabeligt for at virke i forhold til målgruppen og hensigten. Nogle gange kan en simpel test i en gruppe være meget værd i processen.

Samtidig skal en webside aldrig ses som noget der er helt færdigudviklet. Nye brugsvaner og muligheder med hjemmesider kan betyde at du løbende skal tilrette elementer på hjemmesiden.

 

slide 10

10) ALTID OPDATERET HJEMMESIDE

Det sidste tip er ikke direkte forbundet med selve web designet. Men mere hvordan den besøgende oplever hjemmesiden. Opdatering af hjemmesiden er måske et af de vigtigste punkter – og samtidigt nemt at gøre noget ved. En hjemmeside der ikke bliver opdateret virker utroværdig. I slemme tilfælde kan den ligefrem skræmme potentielle kunder væk.

Så er det bedre at være mindre ambitiøs i web designet, så den kræver mindre vedligeholdelse. Lad være med at have nyhederne til at fylde halvdelen af siden, hvis I ikke har ressourcer til at holde det opdateret. Benyt pladsen til noget andet og giv den besøgende en anden oplevelse i stedet for.

BRUG FOR et NYT WEB DESIGN?

Kontakt Propellos på tlf. 31 71 99 39 eller mail til info@propellos.dk og lad os tage en snak om jeres behov og ønsker.